
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
De verandering - Alle afleveringen
Je zult maar je hele leven een geheim met je meedragen en het zelf niet weten. Dit overkomt Esther van Willigen. Als kind heeft ze veel last van angsten. Dit uit zich in snel de trap op rennen, de slaapkamerdeur die altijd dicht moet en angstig zijn in haar kamer en dit alles zonder goede aanleiding. Tenminste, dat denkt ze. Als op een dag een familielid overlijdt, gaat ze op onderzoek uit en komt tot een schokkende ontdekking.
Jan Lolkema heeft een traumatische jeugd, waarin hij door zijn moeder wordt verstoten. Liefde vindt hij pas in zijn baan als scheidsrechter. Als Jan tijdens een voetbalwedstrijd uit het niets op de grond valt, lijkt zijn droomcarrière in duigen te vallen. Hij belandt in het ziekenhuis en vanaf deze dag gaat hij door het leven als kasplantje. Hij kan niks meer en verdooft zichzelf met medicatie. Dan maakt Jan een onomkeerbare keuze die zijn hele leven zal veranderen.
Jan Lolkema heeft een traumatische jeugd, waarin hij door zijn moeder wordt verstoten. Liefde vindt hij pas in zijn baan als scheidsrechter. Als Jan tijdens een voetbalwedstrijd uit het niets op de grond valt, lijkt zijn droomcarrière in duigen te vallen. Hij belandt in het ziekenhuis en vanaf deze dag gaat hij door het leven als kasplantje. Hij kan niks meer en verdooft zichzelf met medicatie. Dan maakt Jan een onomkeerbare keuze die zijn hele leven zal veranderen.
Het is de nachtmerrie van iedere ouder: je kind verliezen. Maar wat als je je eigen kind overrijdt met een trekker? Het overkomt Egbert ten Klooster. Het lukt Egbert en zijn vrouw Anja niet om op een natuurlijke manier kinderen te krijgen. Na een periode van rouw komt adoptie ter sprake. In 1995 vertrekt het stel naar Polen en adopteren ze twee kinderen. Zijn dochter Justyna is gelijk een papa's kindje, maar deze droom verandert in een regelrechte nachtmerrie. Op 9 oktober 2001 rijdt Egbert met zijn trekker over zijn dochter. Hij springt eruit, maar het mag niet baten. Hoe gaat het met Egbert na deze verschrikkelijke gebeurtenis?
Koen Gerbrands staat op het dak van zijn huis. Hij is dronken en wanhopig. Zijn intentie is duidelijk: hij komt niet levend van het dak af. In de straat staan zijn vrouw, vrienden, de hulpdiensten en de media, maar niemand kan iets doen. Hoe is hij op dit punt gekomen? En wat gebeurt er hierna?
Tijdens een vakantie in Frankrijk duikt de 15-jarige Sven Likkel in een ondiep zwembad. Tot dat moment lacht het leven hem toe. Hij is sportief, slim en heeft net verkering met Judith. Hij stoot zijn nek tegen de bodem van het bad. Dat wordt een vervelende blauwe plek, denkt hij nog. Maar als hij weer omhoog wil zwemmen, merkt hij dat hij niets meer kan bewegen. Hoe loopt het af met Sven?
Vijftien jaar van zijn leven zit Boyd Brakel in de gevangenis. Daar wint hij door zijn enorme kracht al snel het respect van leden van criminele bendes. Als hij weer eens wordt vrijgelaten, wordt hij door zulke bendes al snel ingezet als een soort incassobureau. Dat gaat er hard aan toe. Zijn kracht is zijn identiteit. Maar dan wordt de schrikwekkende krachtpatser ongeneeslijk ziek. Hij takelt helemaal af, hij kan niets meer. Een wonder verandert zijn leven compleet.
Als de ruzies thuis zo heftig worden dat haar ouders radeloos zijn, wordt Donna Mollenaar op aanraden van professionals uit huis geplaatst. En terug naar huis, dat zit er echt niet in. Donna moet vanaf haar vijftiende in een jeugdzorginstelling blijven. Van het lieve meisje dat ze vroeger was, is niets meer over. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Als Joop Gankema in het ziekenhuis binnenkomt, zweeft hij al op het randje van de dood. Hij heeft verschillende hartstilstanden gehad en moet onmiddellijk geopereerd worden. Zijn familie en vrienden staan om zijn bed om afscheid te nemen. Er gebeurt iets bizars. Hij treedt buiten zichzelf en ziet zichzelf in het bed liggen, omringd door zijn familie. Hoe Joop deze ervaring ternauwernood overleeft, daarover praat hij met Mirjam.
Als Wim na een scheiding opnieuw trouwt, lijkt hij het geluk te hebben gevonden. Hij en zijn nieuwe vrouw Mariska beginnen vol goede moed aan een nieuw leven. Al bij de verhuizing valt op dat Wims conditie eigenlijk heel slecht is. Ze schrijven het af als gebrek aan beweging, maar dan stort Wims broer plotseling in en volgt een schokkende ontdekking.
In alle vroegte licht de politie Nelson Assuncao in zijn ondergoed van zijn bed. De reden: grootschalige drugshandel. Nelson krijgt een flinke celstraf opgelegd. Door welk drama uit zijn jeugd is Nelson in de drugswereld terechtgekomen? En leert hij in de cel zijn les of is er geen weg terug uit de criminaliteit?
Moeder worden, het is de grootste droom van Elbrich van Dokkum. Als ze op haar negende onverklaarbare pijn in haar been krijgt, blijkt dat er een kwaadaardige tumor zit. De behandeling die nodig is, zal zorgen dat ze geen kinderen kan krijgen. Maar een arts met een vooruitziende blik laat haar eierstokweefsel invriezen, zodat het misschien ooit mogelijk is om haar eierstokken te reconstrueren. En jaren later is de medische wetenschap zover. Krijgt Elbrich toch een kind?
Wat moet er in je leven gebeurd zijn als je hartje winter in een kartonnen doos op straat moet slapen? Het gebeurde Eddy Boevink, na jaren van stelen van zijn omgeving voor zijn drugsgebruik als gevolg van een tragedie uit zijn jeugd.
'Vies NSB-kind', dat is het enige wat Jeanettes klasgenoten tegen haar zeggen. Haar vader was in de oorlog NSB'er en daar wordt zij na de oorlog door iedereen op aangekeken. Jeanette snapt niet waar al die haat naar haar vandaan komt en trekt daarom als kind al de conclusie dat zijzelf niet deugt. Al de afwijzing en pesterijen trekken diepe sporen, die Jeanette in de rest van haar leven achtervolgen, totdat ze zelfs in een psychose raakt.
Tien jaar geleden vertelde Wilfred Kols dat hij jaren leefde als junkie en crimineel. Hij beroofde zelfs zijn eigen moeder van al haar eigendommen. Hij komt in de gevangenis, waar een boek zijn leven op zijn kop zet. Wilfred komt op het rechte pad en vertelt zijn verhaal, maar na de uitzending wordt zijn leven weer overhoopgegooid: hij wordt slachtoffer van de toeslagenaffaire. Hoe is het nu met hem?
Een droom wordt werkelijkheid: Irma wint de Soundmixshow. Ze start een carrière in de muziek onder de naam Irma Dee. Maar dan krijgt Irma vreselijk nieuws, waardoor ze in een diepe crisis belandt. Ze wordt ontzettend angstig en onzeker, vooral over haarzelf. Eigenwaarde heeft ze bijna niet. Ze vertelde al eerder hoe een boek haar leven veranderde. Maar hoe is het nu met haar? Heeft ze echt haar trauma, angst en onzekerheid achter kunnen laten of steekt het toch weer de kop op?
Rémon Steen kent als professioneel kickbokser geen regels en is voor niemand bang. Hij is buiten wedstrijden om altijd in voor een flinke knokpartij, vaak in combinatie met drank en drugs. Een stoere vent. Althans, zo lijkt het. De drugs die hij gebruikt, tasten Rémons psychische gezondheid steeds meer aan. De op het oog onverschrokken bokser lijdt aan angstaanvallen en achtervolgingswanen, maar stoppen is in de wereld waarin hij leeft geen optie. Maar dan ontmoet hij een christelijk meisje, met wie hij een relatie krijgt. Van de wereld waarin hij leeft moet ze niets hebben.
Als Sharon Rose Wenas erachter komt dat ze zwanger is van haar vriend, leidt ze een losgeslagen leven. Sinds ze tiener is, maakt ze zichzelf kapot door alcohol, drugs, een eetstoornis, seks met allerlei mannen en nog veel meer. Haar leven kan eigenlijk alleen maar in de afgrond eindigen. En nu heeft ze opeens de zorg voor een nieuw leven. Geeft dit Sharon Rose de kracht om haar leven om te draaien?
Als kind zit het Erwin Hout allemaal mee. Hij kan goed leren, is sportief en maakt makkelijk vrienden. Zijn toekomst ziet hij al helemaal voor zich: naar de universiteit, een goede baan en een snelle auto. Maar dat verandert allemaal op 9 juni 1993. Tijdens een middagje uit duikt de 19-jarige Erwin in veel te ondiep water. Zijn hoofd komt vast te zitten in het zand en er knapt iets in zijn nek. Hij wordt direct meegenomen naar het ziekenhuis. Daar blijkt dat de situatie heel ernstig is. Hij is verlamd vanaf zijn nek en daar is niets meer aan te doen. Lukt het Erwin om zijn leven met al zijn beperkingen op te pakken?
Mijndert Kloosterman voelt zich thuis in het gezin van negen kinderen vaak het zwarte schaap. Vooral zijn vader heeft er nogal een handje van om zijn frustraties op hem af te reageren. Bij zijn moeder hoeft hij ook geen steun te zoeken. Zij heeft haar handen vol aan de zeven kinderen onder hem. Naarmate Mijndert ouder wordt, begint het hem op te vallen dat hij en zijn oudere zus helemaal niet op de rest van het gezin lijken. Ze zijn als enige getint en hebben als enige donker haar. Als Mijndert 17 is, doet hij een schokkende ontdekking, die zijn vermoeden dat er meer zit achter de woede van zijn vader bevestigt. Wat ontdekt hij?
Mirjam Visser is een gepassioneerde verpleegkundige, maar ze zegt tegen haar gevoel in haar baan op om te gaan werken in de franchisezaak van haar man. Het blijkt een slechte beslissing. Mirjam wordt overvallen door een constante angst dat ze alles waarvoor ze werkt zal verliezen, inclusief haar gezin. Dat gevoel wordt alleen maar bevestigd als de zaak slecht loopt en de cijfers steeds dieper rood kleuren. Dan knapt er iets in Mirjam. Ze stapt woedend in de auto, op weg naar de directeur van de franchise, door wie ze zich benadeeld voelt. Ze wil verhaal halen, en erger. Hoe komt Mirjam van haar intense haat en angst af?
Anne-Lynn Wilbrink is 21 jaar als ze zwaar aan de drugs helemaal de weg kwijtraakt, nadat ze een ongewenste zwangerschap heeft afgebroken. Anne-Lynn weet voor zichzelf dat ze niet voor het kind kan zorgen, maar toch breekt de beslissing het weg te halen haar op. Zoekend naar verdoving voor de pijn die ze voelt na haar keuze, verliest ze zichzelf in drugs. Op haar dieptepunt gaat ze op een technofeest drie dagen helemaal 'out': ze heeft geen controle meer over zichzelf. Dat is het moment dat Anne-Lynn terugdenkt aan de God met wie ze is opgevoed. Radeloos vraagt ze Hem om hulp. Krijgt ze de hulp die ze nodig heeft?
Machteld van Diermen is 20 jaar oud als ze een eind aan haar leven probeert te maken, vanwege een geheim dat ze al jaren met zich meesleept. Haar vriendin treft haar levenloos aan en belt direct 112. Machteld overleeft haar zelfmoordpoging en belandt op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Daar vertelt ze voor het eerst in jaren wat haar tot haar wanhoopsdaad heeft gedreven.
Ruben Martinus pakt als 14-jarige na een flinke ruzie met zijn ouders zijn spullen en vertrekt, met duizenden euro's en de pinpas van zijn ouders. Maanden laat hij niets van zich horen. Dan krijgen zijn ouders een verontrustend telefoontje. Ruben is opgepakt, omdat hij iemand met een loden pijp heeft aangevallen. Hij wordt veroordeeld tot een celstraf en jeugd-tbs. In de gevangenis voelt Ruben zich veilig, maar ook ontzettend alleen. Het lijkt alsof niemand naar hem omkijkt. Maar dan gebeurt er iets bijzonders.
Christine Vos raakt drie keer ongewenst zwanger en drie keer ondergaat ze een abortus, hoewel ze dat zelf eigenlijk alle drie de keren niet wil. Christines moeilijke situatie begint al in haar jeugd. Haar vader heeft losse handjes, vooral als hij gedronken heeft. Maar de verbale vernedering doet de jonge Christine nog veel meer. Ze vlucht het huis uit, op zoek naar bevestiging, liefde en aandacht. Die aandacht vindt ze bij mannen. Hoe zeker ze ook overkomt, vanbinnen is Christine een kwetsbare, gebroken vrouw. Na de derde abortus is ze kapot. Ze wil niet meer verder. Hoe loopt het met Christine af?
Om zijn ellendige jeugd vol mishandeling en seksueel misbruik te ontvluchten komt Ico Abis al op 15-jarige leeftijd op straat te staan. Om aan geld te komen belandt hij al snel in de jongensprostitutie. Langzaam maar zeker verdwijnt voor Ico de zin van het leven en lijkt er maar één oplossing: de dood. Is het mogelijk om op een andere manier bevrijd te worden en ooit weer lief te hebben?
Verlies is voor Patrick van der Laan een welbekend thema in zijn leven. Zijn stiefvader, die als zijn echte vader voelt, loopt van de een op de andere dag weg als Patrick twaalf jaar oud is. Zijn moeder is ernstig ziek en er is niemand die voor hem zorgt. Patrick kan doen en laten wat hij wil, met als gevolg dat hij softdrugs gebruikt en verhandelt. Als zijn moeder tot geloof komt en niet lang daarna overlijdt, is de dan twintigjarige Patrick vooral boos en is hij ervan overtuigd dat God niet bestaat. Het wordt zijn missie iedereen daarvan te overtuigen. Of dit ook lukt?
Anthony Wever wordt geboren op Aruba, maar als zijn ouders uit elkaar gaan, verhuist hij op zijn negende met zijn moeder en zus naar Hellevoetsluis. Na een paar jaar komt zijn vader weer bij het gezin wonen, maar tussen hem en Anthony is weinig communicatie. Anthony zoekt gezelligheid bij zijn vrienden in Hellevoetsluis, waar drugs, dealen en wapens dagelijks aan de orde van de dag zijn. Anthony raakt verslaafd aan de verdovende middelen. Van de een op de andere dag vertrekt Anthony naar Aruba, waar hij een tijdje volledig de weg kwijt is en niet meer eet en slaapt. Is het mogelijk dat Anthony ontsnapt uit het diepe dal van verslaving?
Als Sven van Marle anderhalf jaar oud is, plaatst de kinderbescherming hem in een pleeggezin. Hij beleeft goede en mooie momenten in het gezin, maar het is ook de plek waar zijn problemen beginnen. Sven voelt zich er niet geliefd en gezien. En dat heeft grote gevolgen, want in de hoop op bevestiging zoekt hij de grens op van alles wat niet mag. Met stelen, liegen en drugs gebruiken probeert hij gevoelens van afwijzing te onderdrukken. Als Sven stemmen in zijn hoofd hoort, in een depressie raakt en paniekaanvallen krijgt, beseft hij dat hij niet dit leven wil leiden. Kan Sven ontsnappen aan de valkuilen waarin hij elke keer verstrikt raakt?
Islam, boeddhisme en het taoïsme: allemaal religies waarin Jakob Oudhof zich verdiept. In de hoop op een antwoord op maar één vraag: wat is de zin van het leven? Jakob zoekt niet alleen zingeving in religies, maar ook in sport. Hij is een fanatieke basketbalspeler, maar door een knieblessure loopt Jakob de kans op een basketbalcarrière mis. Hij bezoekt festivals en feestjes, maar er is nog steeds iets wat mist. Hij hoopt zingeving te vinden in het uitvinden van een middel tegen kanker, maar Jakob raakt alleen maar meer in de knel. Hij krijgt last van stress, angst en zijn onrust versterkt. Lukt het Jakob om antwoord te krijgen op zijn vraag?
De kleine Gjalt-Jan Teeninga is niet het makkelijkste kind om op te voeden. Hij is snel ontzettend boos en communiceert niet goed. Gjalt-Jans school zegt dat hij gepassioneerd is, maar zijn moeder denkt dat er meer aan de hand is. Gjalt-Jan blijft onhandelbaar, zijn ouders kunnen de zorg niet meer dragen en op zijn achtste plaatsen ze hem uit huis. Hij voelt zich in de steek gelaten. In zijn tienerjaren belandt hij in de ene na de andere relatie en ook drugs zijn voor hem een uitvlucht. Gjalt-Jan leeft als 16-jarige jongen in een volwassen wereld en voelt zich nergens thuis. Kan Gjalt-Jan de vrouwen en drugs loslaten en een thuis vinden?
Michael Groothof groeit op in een gezin waar veel ruzie is. Soms zijn de ruzies tussen Michaels ouders zo erg, dat zijn moeder en hij veiligheid zoeken in een blijf-van-mijn-lijfhuis. Tijdens een ruzie met zijn moeder, met een bloedneus tot gevolg, vraagt Michael zelf of hij naar een pleeggezin mag. Maar daar is het nog erger dan thuis. Niemand kijkt naar hem om. Later belandt hij in een woongroep, maar Michael wil niets liever dan weer bij zijn moeder zijn. Zij is op dat moment gescheiden van zijn vader. Als zij weer naar hem teruggaat, laat ze Michael alleen achter. Lukt het Michael een thuis te vinden?
Elza vertelde vier jaar geleden dat haar leven werd gekenmerkt door trauma. Ze is namelijk twee keer verkracht, waardoor ze een angstig en onzeker leven leidt. Haar echte identiteit verbergen wordt een rode draad in haar leven, net als angst. Ze overwint een stuk van die angst als ze Jezus leert kennen, en een man. Ondanks haar grote wantrouwen naar mannen trouwt ze met Leon. Ook richt ze een dansschool op; een droom die werkelijkheid wordt. Elza zat in een positieve flow. Heeft ze dit vol kunnen houden of is de angst weer gaan overheersen? Mirjam Bouwman gaat met Elza in gesprek over haar leven nu, en blikt terug op de uitzending van toen.
Een terugblik op het verhaal van Els van Weijen. Nog niet zo heel lang geleden was ze een vrouw met een flink eetprobleem. Op haar dieptepunt weegt ze tweehonderd kilo en komt ze amper meer naar buiten. Na een lange weg leert Els Jezus kennen en overwint ze haar eetprobleem. Ze besluit om haar droom waar te maken en zendeling te worden in Japan. Maar dan wordt ze ernstig ziek en valt haar droom in duigen. Hoe gaat het nu met haar?
Vier jaar geleden vertelde Robert van Aken zeer openhartig zijn levensverhaal. Hij vertelde aan Mirjam Bouwman over de onveilige situatie vroeger thuis, over zijn extreme drugs- en drankgebruik en over zijn fanatisme als neonazi. En hij vertelde over zijn jarenlange en heftige pornoverslaving. Nu is Mirjam benieuwd hoe het verder is gegaan met Robert. Is hij teruggevallen in oude patronen? Robert doet in de studio zijn verhaal.
De half-Peruaanse Selena heeft een turbulente jeugd. De relatie tussen haar ouders is niet goed, waardoor ze met haar moeder en broertje zelfs een paar jaar in Peru woont. Terug in Nederland wordt ze op de basisschool ook nog eens gepest. Klasgenootjes houden een stemming om te bepalen of Selena zelfmoord moet plegen of niet. Onzeker begint Selena aan haar middelbare school. Ze ontmoet in die tijd Arthur, met wie ze een relatie begint. Dan blijkt op een dag dat ze zwanger is. Onder druk van haar familie maakt ze een afspraak bij de abortuskliniek, iets wat Selena zelf niet wil. Zwicht ze onder de druk of maakt ze haar eigen keuze?
Van moeders warme buik regelrecht de couveuse in. Niet een paar dagen, maar een paar maanden. Ook mag het kleine kindje niet door de ouders worden aangeraakt. Dat overkomt Matthijn Doekes. Dan, als hij twee is, krijgt zijn oudere broertje kanker en overlijdt. Dit heeft veel impact op de kleine Matthijn. Hij ontwikkelt op jonge leeftijd al een angststoornis. Hij wordt depressief en slikt steeds zwaardere medicatie. Als hij achttien is overlijden zijn moeder en zijn beste vriend ook nog. Matthijn durft niet naar buiten, is woedend op God en voelt zich mislukt als mens. Kan hij de negatieve spiraal waar hij in zit doorbreken?
Mirjam Bouwman ontmoet mensen die een heel bijzondere verandering hebben meegemaakt en waarin het geloof een heel belangrijke rol speelt.
Als Dick Bos pas twee jaar oud is, scheiden zijn ouders. Een van de redenen is huiselijk geweld, iets waar de kleine Dick onbewust toch veel van meekrijgt. Als hij ouder is, vindt hij school maar saaie tijdsverspilling. Plezier hebben is zijn enige levensdoel. Na een aantal jaar op een particuliere school haalt Dick toch zijn havodiploma. Dat wil hij natuurlijk groots vieren en op de avond van zijn examenfeestje besluiten hij en een vriend te gaan joyriden. Tijdens de wilde rit klappen ze met tachtig kilometer per uur op een stilstaande auto. Wat gebeurde er toen?
Jantine groeit als oudste kind op in een strenggelovig gezin. Al van jongs af aan krijgt ze mee dat ze voor God niet goed genoeg is. Jantine wordt daardoor als klein meisje al heel bang voor God. Ze heeft het gevoel dat ze Hem en haar omgeving telkens tekortdoet. Thuis krijgt ze weinig bevestiging en zorg, wat haar negatieve gevoelens alleen maar versterkt. Naarmate ze ouder wordt, krijgt ze steeds meer depressieve gevoelens. De situatie escaleert zo erg, dat ze met zelfmoordgedachten in de isoleercel van een psychiatrische inrichting eindigt. Lukt het Jantine om zichzelf waardevol te gaan vinden?
Als Cindy Visscher geboren wordt, is het gelijk al duidelijk dat ze niet hetzelfde is als andere kinderen. Ze heeft tijdens de zwangerschap een zuurstoftekort opgelopen, waardoor ze spastisch is. De artsen vertellen haar ouders dat ze waarschijnlijk een zwaar beperkt leven zal hebben, maar de ouders van Cindy leggen zich neer niet bij die gedachte. Ze nemen Cindy overal mee naartoe en helpen haar zichzelf te overstijgen. Maar dan overlijden plots haar ouders en haar oudere zus snel achter elkaar. Cindy blijft alleen, gedesoriënteerd en boos op God, achter. Kan ze haar verlies een plek geven?
Victor Lima komt als negenjarige jongen in Nederland terecht, na een moeilijke tijd bij zijn oma in Brazilië. Nu hij eindelijk bij zijn moeder kan wonen, lijkt voor Victor een nieuwe tijd aan te breken. Maar zijn problemen zijn helaas nog niet voorbij. Hij heeft al veel meegemaakt, waardoor hij veel aandacht en liefde nodig heeft. Dat kunnen zijn moeder en haar man Victor niet geven. Ze zijn vaak boos en agressief wanneer hij moeilijk gedrag vertoont. Victor voelt zich afgewezen en in de steek gelaten en zoekt zijn heil op straat. Hij begint drugs te gebruiken en komt hierdoor in het criminele circuit. Is er voor hem nog een uitweg?
Hoe is het voor een kind om een geheime last met zich mee te dragen? Christy Noppen leeft al sinds haar jeugd in twee werelden. Aan de ene kant is ze spontaan en vrolijk. Ze houdt van feesten en plezier hebben en zoekt graag de aandacht van jongens op. Aan de andere kant is Christy angstig en depressief. Ze wordt achtervolgd door een pijnlijk geheim, waar ze niet over durft te praten. Ze raakt verstrikt in een leven vol angst. De grote vraag is: is het haar gelukt om rust te vinden?
Mirjam Kant is een lief, kwetsbaar en gevoelig meisje. Misschien juist daarom is ze voor de kinderen van haar school, haar klasgenoten en buurtgenoten een makkelijk slachtoffer. Ze wordt gepest en valt buiten de groep. Ze voelt zich daardoor vreselijk eenzaam en onbegrepen. Tot overmaat van ramp wordt ze ook nog eens verkracht. Ze durft er niet over te praten. Het isolement waarin ze leeft, wordt steeds groter en de wil om te leven steeds kleiner. In coronatijd komt het tot een bijna fatale climax. Aan Mirjam Bouwman vertelt ze haar heftige levensverhaal.
Als puber wordt Rowan Huisraad rebels, is betrokken bij vechtpartijen en is vaak te vinden op feestjes waar alle vormen van uitspattingen te vinden zijn. Ze raakt dan ook snel zwanger van haar eerste vriendje, maar die relatie loopt snel op de klippen en Rowan raakt depressief. Haar moeder schrikt enorm wanneer ze hoort dat Rowan er zo ellendig aan toe is dat ze een einde aan haar leven wil maken. Is het Rowan gelukt om heelhuids uit deze zware crisis te komen?
Vanaf zijn vierde maakt Frans Smits muziek. Het is zijn lust en zijn leven. Met diverse bandjes toert hij door heel Nederland en het duurt niet lang of de mensen om Frans heen erkennen zijn talent. Niet veel later speelt Frans de sterren van de hemel in begeleidingsbands als die van Rob de Nijs, André Hazes en Anita Meyer. Het muzikantenleven eist zijn tol. Hij is bijna nooit thuis en zijn huwelijk loopt op de klippen. Maar dan gebeurt het ondenkbare: van de een op de andere dag besluit Frans te stoppen. Niemand weet wat Frans' redenen zijn. Mirjam Bouwman zoekt Frans op en stelt hem die ene vraag: Waarom ben je gestopt, Frans?
Een liefdevol en veilig huis is essentieel voor ieder kind. Maar Joke Hoeflaak ervaart geen van beide en dat heeft grote gevolgen voor de rest van haar leven. Het duurt dan ook niet lang voordat ze in de prostitutie verzeild raakt. Ze is totaal verslaafd aan seks en snuift grote hoeveelheden cocaïne. Als ze 37 jaar is, wordt ze op Schiphol gepakt, omdat ze drie kilo cocaïne ons land wil binnensmokkelen. In een openhartig gesprek met Mirjam Bouwman kijkt ze terug op haar haast onvoorstelbare leven en ook vertelt ze Mirjam waarom ze nu zo anders is dan in de jaren van seks, drugs en rock-'n-roll.
Robbie Hageman wordt bekend door zijn deelname aan het tv-programma Kamp Van Koningsbrugge. Al op jonge leeftijd komt Robbie in aanraking met kickboksen en hij heeft zo veel talent dat hij professioneel kickbokser wordt. Hij wordt niet alleen Nederlands kampioen, maar zelfs tot twee keer toe wereldkampioen. Maar dan gebeurt er iets wat alles op zijn kop zet: Robbies auto wordt gebruikt bij een roofoverval. Voordat Robbie het weet zit hij achter de tralies vanwege vermeende betrokkenheid. Maar dan komt er een nieuwe mokerslag: Robbie heeft een gevaarlijke tumor in zijn hoofd. Hoe zit dat met die overval en dan die levensbedreigende tumor?
De vader van Hilbert Bannink overlijdt als Hilbert nog erg jong is. Met veel verdriet blijft Hilbert achter en wordt onhandelbaar voor zijn moeder. Hij merkt dat als hij drinkt, hij het verdriet van zijn vader niet meer voelt. Na een mislukt huwelijk zijn alcohol en drugs zijn enige uitweg. Zijn kinderen willen geen contact meer met hem hebben. Elke tegenslag lost hij op met alcohol en geweld. Door een ongeluk verliest Hilbert zijn been. Hij leeft op straat en dreigt zelfs dood te vriezen. Wanneer hij in een woongroep leeft, besluit hij zichzelf dood te drinken. Wat zorgt ervoor dat Hilbert kiest voor nieuw leven?
Herman Haan groeit op in een gezin vol ruzies en af en toe flink geweld. Zijn moeder wordt vaak tot bloedens toe geslagen. Herman is ondanks alle spanningen op zoek naar erkenning van zijn vader, maar krijgt eerder het tegendeel. In Herman groeit het gevoel dat hij niks waard is en vanaf zijn veertiende begint hij stevig te drinken en zit vaak dronken in de klas. Het wordt nog heftiger als Herman drugs begint te gebruiken en op het criminele pad belandt. Als hij een keer thuiskomt, vindt hij zijn moeder bloedend in een hoek liggen. Hij pakt een groot mes en rent op zijn vader af. Hoe is die steekpartij afgelopen en wat is er daarna gebeurd?
Shereen Jaeger is Surinaams en wordt geboren in Paramaribo, maar heeft een lichte huidskleur en dat zorgt voor grote problemen. Zo wordt ze bijvoorbeeld erg gepest door de meer donkere kinderen. Ze krijgt het gevoel dat ze nergens bij mag horen. Als ze op haar 18e naar Nederland verhuist, wordt het niet beter. Ze komt in een spiraal van ernstige tegenslag terecht. Ze is vaak ziek en krijgt een zware burn-out. Tot overmaat van ramp wordt ze ook nog eens aangerand en begint steeds vaker aan zelfmoord te denken. Ook een zoektocht langs allerlei godsdiensten en zaken als reiki en taoïsme brengt haar niet de verlichting en rust die ze nodig heeft.
Joline heeft een dominante en woedende vader, die erg kan ontploffen en vooral tegen haar tekeer kan gaan. Zo groeit ze op als een boos en onbegrepen meisje. Gelukkig is Jolines vader niet haar hele jeugd zo. Als hij een keer naar de kerk gaat, wordt hij aangesproken door een kerkganger. Die merkt dat er iets binnenin hem zit wat er niet hoort. Ze sturen het weg en haar vader voelt zich bevrijd. Ondanks zijn verandering blijft Joline hem haten. Ze haat ook zichzelf, begint met zelfbeschadiging en verdooft haar pijn door alcohol. Het liefst wil Joline uit het leven stappen en belandt in het ziekenhuis. Hoe is het nu met Joline?
Denise Brand krijgt op jonge leeftijd te horen dat de buitenwereld een boze plek is. Daar komt nog bij dat ze op school buitengesloten en gepest wordt. Denise kan de werkelijkheid in die periode ontvluchten door haar muziek: ze blijkt een pianotalent te zijn. Op de middelbare school gooit ze het over een andere boeg en wordt driftig en opstandig. Denise gaat daarna naar het conservatorium. Maar wanneer haar kerk zegt dat ze de wereldse wegen te veel bewandelt en moet stoppen met het conservatorium, komt ze in een identiteitscrisis en gaat niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk achteruit. Hoe gaat Denise met deze worstelingen om?
Als klein meisje wordt Jans Bos ontzettend bang gemaakt voor de dood en de hel. Dat gebeurt niet alleen in het streng christelijke gezin waarin ze opgroeit, maar ook de donderpreken in de kerk elke zondag maken haar doodsbenauwd. Tot overmaat van ramp komt haar zusje om het leven door een auto-ongeluk. Alhoewel het verdriet groot is, hoort Jans vooral dat haar zusje tijdens het ongeluk een lange broek droeg en daarom zeker weten in de hel zal komen. Door dit alles wordt Jans een onzekere vrouw, die volledig de weg kwijtraakt. Hoe is Jans omgegaan met deze angsten en onzekerheden?
Opgegroeid in een christelijk nest gaat Jimmy Peperkamp als kleine jongen met zijn gezin elke zondag naar de kerk. Alleen is van zijn christelijke opvoeding niks terug te zien als Jimmy een jaar of zestien is. Hij gaat helemaal los op feestjes, vooral als er veel drank en drugs aan te pas komt. Als de gangmaker van de feestjes weet hij iedereen goed op te stoken om gekke dingen uit te halen. Ook is hij niet vies van een vechtpartij. Jimmy gaat als ADO Den Haag-fan naar elke uit- en thuiswedstrijd en schopt dan veel stennis. Toch is de Jimmy van nu een heel andere man dan de Jimmy van vroeger. In het ADO-stadion doet hij zijn verhaal.
Janet Gillis wordt op tweejarige leeftijd door haar moeder achtergelaten bij de kinderopvang en belandt in een weeshuis. Tot haar grote vreugde wordt ze geadopteerd door haar oma. Dit blijkt minder rooskleurig te zijn dan het lijkt. Janets schizofrene oom zorgt door zijn agressieve buien voor veel onrust in huis. Janet is doodsbang, maar kan bij niemand met haar angsten terecht. Wanneer Janet achttien wordt, besluit ze weg te lopen van huis. Al snel komt ze terecht in een relatie met een agressieve jongen en ze wordt zwanger. De werkelijkheid komt hard binnen, want hoe moet ze een goede moeder zijn als ze zelf nooit moederliefde heeft gekend?
Wekelijks wordt Johan Nobel in elkaar geslagen door zijn vader. Ook krijgt Johan keer op keer te horen dat hij niks goed doet. Hij ontwikkelt een extreem minderwaardigheidscomplex en weet niet hoe hij zijn gevoelens moet uiten. Daardoor wordt Johan flink agressief. Op zijn vijftiende stopt hij met school en gaat vooral naar feesten, waarbij hij al snel verslaafd raakt aan cocaïne. Johan verandert in een vechtersbaas. Dan gaat het flink mis. Johan wordt opgepakt en moet mogelijk twaalf jaar lang naar de gevangenis voor poging tot doodslag. Mirjam Bouwman zoekt Johan op om te kijken hoe het is geëindigd met de agressieve drugsverslaafde.
Ben Dekker is op zestienjarige leeftijd al vaste klant van psychiaters. Om zijn depressieve gevoelens te verzachten begint hij alcohol te drinken. Het duurt niet lang of Ben is een flinke alcoholist geworden. Ten einde raad laat Ben zich voor elf maanden opnemen in een kliniek, maar ook dat helpt niet. Eenmaal buiten valt hij keihard terug in zijn oude patroon. Ben glijdt steeds dieper weg en als hij op een dag wakker wordt uit een roes, ziet hij het leven niet meer zitten. Hij vertrekt naar het treinspoor om voor een aanstormende trein te springen, wanneer een bijzondere ontmoeting hem hiervan weerhoudt.
Als tiener is Chantal Herrebrugh een open en vrolijk meisje, maar door haar aanstaande schoonmoeder, die haar kleineert en beledigt, verandert de zelfverzekerde Chantal in een angstig vogeltje. Ze staat op het punt te trouwen, maar blaast alles af. Chantal werkt inmiddels als politieagente en krijgt een relatie met een collega. Hij misbruikt Chantal zowel lichamelijk als geestelijk. Ook neemt hij haar mee naar de gokhal en ze wordt verslaafd aan het gokken. Chantal belandt in een zware depressie en de schulden lopen op. Haar vriend verbreekt de relatie en ten einde raad besluit Chantal de prostitutie in te gaan. Hoe is het nu met Chantal?
Ondanks de harde opvoeding die Nico Baloeboen krijgt, blijft hij naar zijn vader opkijken. Op een dag ontmoet motorliefhebber Nico zijn toekomstige vrouw en zijn leven ziet er rooskleurig uit. Maar wanneer de inmiddels verboden motorbende Satudarah bij Nico voor de deur staat, wordt hij vol overtuiging lid. Het duurt dan ook niet lang of Nico is een echte crimineel geworden. Als zijn vrouw erachter komt dat Nico vaak vreemdgaat, besluit ze dat ze niet langer bij hem wil zijn. Vijf jaar lang leven ze gescheiden en voor beiden is dit een zware periode. Maar een bijzondere ontmoeting in een kerk zet het leven van Nico volledig op zijn kop.
Sabastian Sarkezi begeeft zich al vanaf zijn twaalfde in de wereld van drank en drugs. Wanneer hij zijn latere vrouw Fatima ontmoet lijkt het goed te gaan. Ze gaan samenwonen en krijgen een dochtertje. De druk van het vader zijn wordt te groot voor Sabastian en om de Nederlandse leerplicht te ontlopen vertrekt hij naar Denemarken. Hier maakt hij deel uit van een criminele bende. Sabastian wordt betrapt en belandt voor enkele maanden in de gevangenis in Denemarken. Terug in Nederland blijft hij in het criminele circuit en belandt weer in de gevangenis. Een ontmoeting met zijn dochtertje zet hem met beide benen op de grond.
Het hart van de jonge Silvia op 't Hof breekt als haar vader het gezin verlaat voor een andere vrouw. Silvia is zo verdrietig dat ze in zichzelf snijdt en pillen inneemt. Ze is pas veertien als ze besluit niet meer naar school te gaan en heel bewust kiest voor de duistere kant van het leven. Wanneer ze wordt betrapt bij een inbraak, belandt ze voor twee maanden tussen de zware criminelen in een penitentiaire inrichting. Direct uit de gevangenis grijpt Silvia weer naar de speed. Dit keer gaat het flink mis en ligt ze met een overdosis op bed. Ze roept naar Jezus en dan gebeurt er iets wonderlijks.
De behulpzame Silvia Titawanno wordt verkracht door een vriend die ze tijdelijk in haar huis laat wonen. Regelmatig komt hij 's nachts haar slaapkamer binnen en misbruikt haar. Ook vernedert, kleineert en slaat hij Silvia. Deze gebeurtenissen leiden tot diepe angsten. Silvia durft haar huis niet meer uit. Ze wordt uiteindelijk gediagnostiseerd met een posttraumatische stressstoornis. Een heleboel medicatie en lange trajecten in de gezondheidszorg lijken niet te helpen. De angst wordt zo groot, dat Silvia besluit haar leven te beëindigen. Op dat moment gebeurt er iets wonderlijks, waardoor ze weer hoop krijgt.
Bijna dagelijks wordt de kleine Arjan Nihot door zijn vader geslagen. Ook krijgt hij keer op keer te horen dat hij nergens goed voor is. Dit leidt ertoe dat Arjan veel op straat rondhangt en met foute mensen in aanraking komt. Hij is pas elf als hij zijn eerste inbraak pleegt. Hij gaat drugs gebruiken en dit leidt tot een zware drank- en drugsverslaving. Op een dag komt het zelfs zover dat andere criminelen een prijs op zijn hoofd zetten, met als gevolg dat Arjan moet onderduiken, omdat niemand mag weten waar hij zit. Dan gebeurt er iets wonderlijks waardoor Arjan in aanraking komt met de Bijbel. Dat is het begin van een grote ommekeer.
Danny Ferdinandus is een jaar of elf als hij regelmatig het huis uit vlucht en zelfs midden in de nacht over straat zwerft, bang om weer door zijn vader in elkaar geslagen te worden. Naar de buitenwereld toe is hij een vrolijk jongetje en ook erg muzikaal. Hij trouwt met Marianne en samen vormen zij het duo Promise. Ze verdienen veel geld, maar wanneer ze stoppen met optreden bouwen de schulden zich op en daarmee ook de spanningen tussen Danny en Marianne. In 2004 gaan ze uit elkaar. Danny komt op straat terecht en ziet het leven niet meer zitten. Weer tien jaar later ontmoet presentatrice Mirjam Bouwman hem. Wat is er van deze man geworden?
Het leven van de kleine Kira Geers gaat niet over rozen. Haar ouders hebben vaak ruzie en ook ontpopt haar vader zich als een extreem veeleisende man. Ze is nog maar een jaar of 12 als ze met drugs in aanraking komt en wordt een makkelijk slachtoffer van foute types. Dan komt haar familie tot geloof, ook haar vader. Kira is het leven zo zat dat ze er een eind aan wil maken. Dan vraagt haar vader of ze even langs wil komen en hij praat met haar over zijn liefde voor God. Weer is Kira teleurgesteld. Boos rijdt ze terug naar huis, waar ze besluit toch te gaan bidden en uit wanhoop roept ze het uit naar God. Dan gebeurt er iets heel wonderlijks.
Erwin Hout lijkt geboren voor het geluk. Hij kan goed leren, ziet er goed uit en is ook nog eens sportief. Zijn droom is dan ook simpel: na de universiteit directeur worden van een groot bedrijf en rondrijden in een vette BMW. Maar in het geval van Erwin is de werkelijkheid gruwelijk anders. Als Erwin 19 is, neemt hij een duik in ondiep water. In zijn hoofd hoort hij een harde knak en ineens kan hij niks meer bewegen. Met razende vaart wordt Erwin naar het ziekenhuis vervoerd. Daar krijgt hij te horen dat hij een hoge dwarslaesie heeft. Mirjam Bouwman is vooral benieuwd of er nog iets over is van zijn droom om directeur te worden.
Marjolein Visser is een jaar of 15 als ze geesten op de rand van haar bed ziet zitten en de radio en lampen spontaan aan- of uitgaan als ze in de buurt is. Het ergste is misschien wel dat ze dingen ziet die in de toekomst ook werkelijk gebeuren. Het maakt Marjolein doodsbang en ze valt in een diepe depressie. Het gaat zelfs zover dat ze niet meer verder wil leven. Haar moeder besteedt duizenden euro's aan paragnosten, mediums en andere hulpverleners uit het paranormale circuit. Maar niks helpt. Dan vraagt een maatschappelijk werker haar of ze weleens gebeden heeft en dat is het begin van een geheel nieuwe ontdekkingsreis.
Als kleuter ziet Linda Beiler dingen die niemand anders ziet, zoals overleden mensen. Linda vindt al die dingen maar eng. Ze wordt er zo depressief van dat haar vader haar meeneemt naar een magnetiseur. Daar wordt haar 'gave' ontdekt en leert Linda hoe ze het kan gebruiken. Ze begint een eigen praktijk aan huis en wordt zo bekend dat ze zelfs als medium en paragnost gevraagd wordt bij Astro TV op Net 5. Maar terwijl ze anderen gelukkig maakt, is ze zelf de wanhoop nabij. Want wat niemand ziet, is dat er binnen in Linda een oorlog woedt. Mirjam Bouwman gaat op bezoek bij Linda en is benieuwd hoe het nu met haar is.
Rasika is vijf jaar, als zij en haar zusje door het echtpaar Bos geadopteerd worden. Later hoort ze dat haar moeder haar niet had gewild en ze is vooral streng en gemeen voor Rasika. Als Rasika tien jaar is, overlijdt haar adoptievader. Het drankprobleem van haar moeder wordt alleen maar erger. Rasika krijgt last van depressieve gevoelens en het gaat helemaal mis als Rasika bevalt van haar tweede kindje. Haar artsen vertellen haar dat ze zich moet voorbereiden op een leven in een rolstoel. Gedachten om er een eind aan te maken komen steeds vaker naar boven. En juist op dat moment vraagt een vriendin of ze mee wil naar een genezingsdienst.
Lisa Darauri groeit in de jaren zeventig op in een Marokkaans gezin in Almelo. Naar buiten toe is het een vroom moslimgezin, maar dat is schone schijn. Achter de voordeur is er haat, chaos en geweld. Lisa wordt met regelmaat geslagen door haar dronken vader en andere gezinsleden. Op een nacht krijgt de dan pas achtjarige Lisa een heel bijzondere droom, waarin ze zichzelf als een verdwaald meisje ziet. Maar dan is er die man in een soort van witte jurk die zegt: 'Kom maar met mij mee.' Lisa vertelt aan Mirjam Bouwman hoe die droom haar de kracht en de moed heeft gegeven om zich na een lange weg van ellende los te maken van haar verleden.
Om aan alle ellende te ontsnappen vlucht Els in het lezen van boeken en het eten van chocolade. Haar vader is alcoholist en slaat regelmatig haar moeder in elkaar. Als ze tien jaar is, scheiden haar ouders, maar het brengt niet de innerlijke rust waar ze zo op hoopt. Ze vlucht in het eten van zoete dingen en verandert binnen de kortste keren in een vraatzuchtige, jonge vrouw. Ook de drank is een welkome vluchthaven. Ze weegt 200 kilo en walgt zo van zichzelf dat ze niet verder wil leven en maakt serieuze plannen om uit haar ellendige leven te stappen. Maar dan ziet ze een kinderfilm en deze film verandert op een bijzondere manier haar leven.
Bas Folmer wordt op de basisschool gepest met 'dikzak' en 'dikkertje dap'. Bas vlucht in computergames. Uiteindelijk wordt het gamen een verslaving. Als Bas een jaar of zestien is, worden de gedachten over dood en zelfmoord steeds concreter. Tegelijkertijd komt Bas in een chatgroep de Amerikaan David tegen. Ze hebben samen diepe gesprekken, ook over het geloof. Die gesprekken vindt Bas interessant, maar zijn depressies blijven. Hij besluit zich vol te spuiten met de insuline die zijn vader gebruikt vanwege suikerziekte. Maar als Bas de trap afloopt, op weg naar de koelkast vol insuline, gebeurt er iets heel bijzonders.
Serena Franken wordt geboren als haar ouders al uit elkaar zijn. Het blijkt de voorbode te zijn van een jeugd vol diepe dalen, drugs, porno en geweld. Haar moeder ontwikkelt een heel controlerend gedrag en Serena mag eigenlijk vrijwel niets. Zelf heeft haar moeder al een paar gewelddadige relaties achter de rug en dat verklaart waarschijnlijk haar angst dat Serena iets zal overkomen. Het is tien jaar later als presentatrice Mirjam Bouwman Serena in een sportschool ontmoet. Daar ziet ze een sportieve, jonge vrouw die soms moeilijke, maar ook zeer belangrijke stappen in haar leven heeft gezet om de drugs en prostitutie achter zich te laten.
De kleine Livio groeit op zonder vader. Het is thuis armoede troef. Dit alles maakt de gevoelige Livio op jonge leeftijd al chronisch depressief. Livio wil meer weten over zijn vader, maar hij komt erachter dat zijn vader overal kinderen heeft. Om de armoede te ontvluchten, smokkelt Livio drugs naar Nederland. Hij wordt betrapt en belandt in de gevangenis. Eenmaal uit de gevangenis probeert Livio een zo normaal mogelijk leven te leiden, maar vanbinnen voelt hij zich nog steeds een gevangene van zijn depressies. Hij besluit tijdens een treinreis voor de trein te springen. Maar dan hoort hij een stem vanbinnen die hem aan het denken zet.
Casper Sinke uit Yerseke wordt in 1989 geboren en is een gevoelige jongen. Hierdoor voelt hij zich vaak onbegrepen en kan zomaar enorm boos worden. Op latere leeftijd is Casper vaak dronken of stoned door de drugs. Wanneer hij een aanrijding veroorzaakt waarbij kinderen betrokken zijn, wil Casper wil niets liever dan dood zijn. Hij zit aan alle kanten vast. Ten einde raad laat hij zich opnemen in verslavingskliniek De Hoop. Daar ontdekt hij dat hij hooggevoelig is. Hij leert te praten over zijn gevoelens. Langzaam maar zeker komt ook het geloof terug in zijn leven. Maar het is een lange en vermoeiende weg vol valkuilen en verleidingen.
