
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
De buitendienst - Alle afleveringen
Niet alleen op het strand, ook in de Noordzee is een heleboel rotzooi te vinden. Plastic flesjes, doppen, ballonnen, resten van visnetten, olie en zelfs oude mijnen. Vogels, vissen en andere dieren hebben er veel last van. Jonata, Matthijs, Sosha en Nienke komen in actie.
Compilatie met een selectie van de allerbeste, grappigste, ontroerendste, mooiste, zieligste, gekste, raarste, meest geweldige fragmenten. De presentatoren vertellen wat hun favoriete momenten waren en waarom. Ze delen hun avonturen en je komt te weten wat voor gedoe het was om sommige afleveringen op te nemen.
Schimmels vies? In de badkamer of op je boterham misschien ja, maar zonder schimmels zou die boterham er helemaal niet zijn. We eten dagelijks schimmels als paddenstoelen of in kaas. Maar wist je dat je ook een jurk of een stoel kunt maken met schimmels? Schimmels zijn o-ve-ral en er zijn meer dan een miljoen verschillende soorten. De Buitendienst zoekt uit hoe nuttig deze schimmels kunnen zijn.
Terwijl Jonata een dagje wil ontspannen, gooit een naderende storm roet in het eten. Matthijs weet het zeker: dit is storm Ellen. Hij neemt Jonata mee op reis want deze storm moeten ze achterna. Tijdens hun zoektocht ontdekken ze hoe een storm ontstaat en laten ze een echte weerballon op. Ze vinden de sporen van een heftige storm in de natuur en gaan Ellen tegemoet op de Zeeuwse Oosterscheldekering. Zullen ze haar daar vinden?
Kiefer en Matthijs willen een monsterhit scoren en zoeken daarom het allergrootste zangtalent. Maar ze kijken verder dan de gebruikelijke talentenjachten, wie zijn de beste zangers in de natuur? Waarom zingen vogels eigenlijk? Hoe zien onze stembanden eruit en hebben vogels die ook? De presentatoren leren zingen als een vogel en componeren hun eigen dierenhit.
De paringsdans van pauwspinnen, de liefdespijltjes van slakken, termieten die elkaar hun hele leven trouw blijven en rode vlagbaarzen die van geslacht wisselen. Dieren hebben heel veel trucjes om hun liefde te versieren, zich voort te planten en hun kinderen te verzorgen. Sosha heeft goed onderzoek gedaan voordat ze als konijnenkoppelaar begon en Matthijs wil alles weten want hij is klaar voor de liefde! Zou het ook werken als hij date zoals dieren dat doen?
Matthijs en Nienke vinden kleine krioelende beestjes vies en eng. En zeg nou zelf: jij slaat die kevers, vliegen, pissebedden en spinnen toch ook liever dood? Maar wist je dat die kleine diertjes eigenlijk super belangrijk zijn? Ze worden ook wel 'de superhelden' van de aarde genoemd. Ze lossen een hoop klusjes voor ons op! Matthijs en Nienke duiken in de wereld van de kleine beestjes. Zo leren ze over sluipwespen die goed kunnen speuren en fruitvliegjes die model staan voor de perfecte vliegrobot. Al snel wordt duidelijk: klein maar zeker heel fijn.
Jonata merkt dat er tijdens de lente steeds meer vogels in de tuin van de silo zitten. Hij vraagt zich af waar ze allemaal vandaan komen. Sosha heeft wel een idee hoe ze dat mysterie kunnen ontrafelen: Ze gaan de lucht in! Samen komen ze erachter dat veel vogels elk jaar een zware en lange tocht moeten maken. Wat die tocht zo gevaarlijk maakt laten Sosha en Jonata je zien.
Paprika's hebben veel licht en water nodig om glanzend en sappig te worden.
Nienke en Kiefer beginnen een eigen winkel. En wel een heel bijzondere! Ze verkopen allerlei spullen en producten die gejat zijn van de natuur. Een lijm die is afgekeken van mosselen, een tas geïnspireerd op het gordeldier en schoenen met lichtgevende zolen, gemaakt van bacteriën. Beter goed gejat dan slecht bedacht! Maar wat leren wij mensen dan allemaal van dieren en planten? En hoe zie je dat terug in ontwerpen en designs? De Buitendienst zoekt uit hoe ingenieus de natuur wel niet is!
Sosha en Matthijs reizen af naar Limburg ter inspiratie voor een lied dat zij speciaal schrijven voor hun grote liefde: de bever. Maar dan komt hun liefde op het spel te staan wanneer Sosha en Matthijs erachter komen dat de bever mensenlevens in gevaar brengt.
Terwijl Jonata een dagje wil ontspannen, gooit een naderende storm roet in het eten. Matthijs weet het zeker: dit is storm Ellen. Hij neemt Jonata mee op reis want deze storm moeten ze achterna. Tijdens hun zoektocht ontdekken ze hoe een storm ontstaat en laten ze een echte weerballon op. Ze vinden de sporen van een heftige storm in de natuur en gaan Ellen tegemoet op de Zeeuwse Oosterscheldekering. Zullen ze haar daar vinden?
Hoe kan het dat de ene tuin barst van de vogels en er in de andere tuin nooit een te bekennen is? Matthijs geniet vanuit zijn tuinstoel volop van al het moois dat hij langs ziet vliegen terwijl Jonata geen enkele fluitende vriend heeft die hem komen bezoeken. Gelukkig kent Matthijs het geheim en geeft hij Jonata tips die iedere tuin tot een vogelparadijs maken! Ook helpt Matthijs ons in zijn vlog de vogels in onze tuin te herkennen. En om zijn tuin nog aantrekkelijker te maken, besluit Jonata zich te verdiepen in de lokroep van zijn favoriete Nederlandse tuingasten, lukt het hem om met zijn eigen stem de vogels naar zijn tuin te trekken?
Compilatie-aflevering met een selectie van de allerbeste, grappigste, ontroerendste, mooiste, zieligste, gekste, raarste, meest geweldige fragmenten van De Buitendienst. De presentatoren vertellen wat hun favoriete momenten waren en waarom. Ze delen hun avonturen en je komt te weten wat voor gedoe het was om sommige afleveringen op te nemen.
Al een paar weken strijden we met elkaar tegen het coronavirus. Matthijs en Sosha gaan de studio in. Met stopborden, dominostenen, een zwaard, glijbanen en kleurrijke pakken leggen ze je uit hoe we het coronavirus samen stoppen. Want hoe krijgen we met social distancing het aantal besmettingen omlaag? Waarom zijn artsen volop in de weer met bloedplasma's en een vaccin? En hoe zit het nou precies met die mondkapjes? Matthijs en Sosha leggen het uit. Op afstand hebben ze ook contact met Jonata die druk is met bijzondere acties.
Nienke en Kiefer beginnen een eigen winkel. En wel een heel bijzondere. Ze verkopen allerlei spullen en producten die gejat zijn van de natuur. Een lijm die is afgekeken van mosselen, een tas geïnspireerd op het gordeldier en schoenen met lichtgevende zolen, gemaakt van bacteriën. Beter goed gejat dan slecht bedacht. Maar wat leren wij mensen dan allemaal van dieren en planten? En hoe zie je dat terug in ontwerpen en designs? De Buitendienst zoekt uit hoe ingenieus de natuur wel niet is.
Terwijl Matthijs aan het genieten is van zijn lekkere ontbijtje, drukt Sosha hem met zijn neus op de feiten. Er komen steeds meer mensen bij op aarde en het wordt moeilijker iedereen eten te geven. Matthijs en Sosha gaan op zoek naar het voedsel van de toekomst, zodat er straks voor iedereen genoeg is. Waar zal het eten van de toekomst zich schuil houden? Misschien wel in de dieptes van de zee.
Matthijs en Sosha maken in deze aflevering een spannende reis. Ze brengen een bezoek aan de Waddeneilanden en varen met een schip over de Waddenzee. Ook gaan ze op zoek naar dé baas van de Waddenzee: de zeehond. Het duo komt er achter dat deze bijzondere plek over 100 jaar wellicht gaat verdwijnen. Hoe komt dat? En waar moet de zeehond dan naartoe?
Jonata merkt dat er tijdens de lente steeds meer vogels in de tuin van de silo zitten. Hij vraagt zich af waar ze allemaal vandaan komen. Sosha heeft wel een idee hoe ze dat mysterie kunnen ontrafelen: Ze gaan de lucht in! Samen komen ze erachter dat veel vogels elk jaar een zware en lange tocht moeten maken. Wat die tocht zo gevaarlijk maakt laten Sosha en Jonata je zien.
De wilde eend zwemt vrolijk rond in de Nederlandse plassen, vijvers en slootjes. Maar ondertussen dreigt er gevaar. Het aantal wilde eenden is de afgelopen jaren flink achteruitgegaan. Het beestje is voor ons zó gewoon, dat niemand daar erg in had. Om te voorkomen dat het er nog minder worden, schieten Matthijs en Sosha de watervogel te hulp. Tijdens hun avontuurlijke reis door de Nederlandse natuur komen ze erachter dat de eend hartstikke bijzonder is, waarom het slecht gaat en wat wij mensen kunnen doen voor een beter eendenleven.
Sosha en Jonata zijn verbaasd over alle duiven op het plein, het zijn er zoveel. Ze duiken het archief in om het verleden van Dirkje de duif te ontrafelen. Hoe zijn de duiven in de stad terechtgekomen? En zijn er meer dieren en planten die hun weg naar de stad hebben gevonden? Sosha en Jonata komen erachter dat het succes van de stadsduif alles te maken heeft met evolutie.
Stressssssssssssssss. Dat is helemaal niet goed. Nou ja, een beetje wel: daar word je superscherp en alert van. Maar teveel en je zit straks letterlijk opgebrand met een burn-out op de bank. Daarom duiken Nienke en Yannick in de wereld van stress. Wat is stress nou eigenlijk en waar komt het vandaan? En hebben dieren ook stress? En wat kan je er tegen doen? En hoe kan je het beste ontspannen?
Jonata wordt betrapt als hij een plastic snoeppapiertje op straat gooit. Sosha laat hem kiezen: een boete betalen of samen zwerfafval opruimen. Tijdens het opruimen ontdekken ze hoeveel plastic afval we veroorzaken en waarom zwervend plastic zo slecht is voor de natuur. Ook spreken ze mensen die in actie komen tegen plastic. Want waarom verbruiken we eigenlijk zoveel? Kan dat niet anders?
Welke rotzak zorgt er elke winter voor dat we de griep krijgen? Nienke en Kiefer onderzoeken de boosdoeners: virussen.
Stikstof is cool. Dokters vriezen er wratjes mee weg, je kan er toffe explosies mee maken en we ademen het elke dag zonder problemen in. Toch is er ook in Nederland een stikstofprobleem. Sosha en Jonata zoeken het uit. Waar zien we de gevolgen en hoe kan een koeientoilet een van de oplossingen zijn?
We hebben allemaal wel eens last van een griepje, ons lichaam vecht dan tegen virussen zodat we gauw weer beter zijn. Maar het coronavirus is anders, en houdt de hele wereld bezig. Matthijs en Sosha zoeken uit hoe een virus werkt, hoe je weer beter wordt en wat een coronavirus anders maakt dan een normaal griepvirus.
Wist je dat er in Nederland heel veel seriemoordenaars vrij rondlopen? Jonata dacht dat katten heel schattige dieren zijn, maar niks is minder waar. In Nederland wonen duizenden zwerfkatten in de natuur. Samen vermoorden ze miljoenen vogels en muizen. Sosha neemt Jonata mee om zwerfkatten te vangen. En op Texel gaan ze 's nachts op zoek naar de boefjes.
Onze voorouders, de jagers en verzamelaars, gingen gekleed in dierenhuid hun prooi achterna. Jagen lijkt iets van vroeger, maar het wordt ook in Nederland nog steeds gedaan. Matthijs en Sosha gaan op jacht met drie jagers die vertellen waarom en hoe ze jagen. Want wist jij dat niet alle jagers schieten? Een konijn kun je ook vangen met een roofvogel.
We spelen, knuffelen en slapen met ze. We doen alles om onze dieren gelukkig te maken. Ook Matthijs denkt dat hij zijn hond een plezier doet met een bezoek aan de massagesalon en luxe diners. Maar wordt zijn hond wel blij van al deze aandacht? Daarvoor moeten we de emoties van dieren kunnen lezen. Sosha en Matthijs zoeken uit: kunnen we er achter komen wat onze dieren voelen?
Jonata maakt een selfie met een alpaca. Het is namelijk een hype om selfies te maken met een leeuw, een olifant of een ander wild beest. Probleem is alleen dat die dieren meestal gevangen zitten. Sosha vraagt zich af of het niet veel stoerder is om dieren in de natuur te filmen.
Sosha en Leendert krijgen een kijkje in de werking van hun brein. Hoe komt het toch dat we steeds met een zak chips of snoep de supermarkt uitkomen? Hebben we wel door dat we vaak onbewust worden beïnvloed? Hoe gebruiken goochelaars de werking van ons brein? En hoe kunnen wij de trucs inzetten om dieren te laten doen wat we willen? In De Brainf*ck Show zoeken Sosha en Leendert het uit.
Wist jij dat de wasbeer in Nederland woont? Hij komt zelfs op meerdere plekken voor. Dat lijkt heel schattig: met z'n snoezelige gezichtje en grijpgrage handjes. Maar bewoners van Limburg denken daar anders over. Het roofdier zorgt voor overlast. Zo vreet het kippen en andere huisdieren op en maakt het huizen kapot. Wat moet Limburg nu met de wasbeer? Vangen, schieten of met rust laten?
Sosha en Sidar gaan een nachtje op het huis van de oudtante van Sosha passen. En dat blijkt een eng, griezelig spookhuis te zijn. Het duo stelt zichzelf gerust met de gedachte dat er geen enge dieren voorkomen in Nederland. Maar is dat wel zo?
Breaking news: Jonata heeft zich woedend vastgebonden aan een grote Utrechtse boom. Er worden veel te veel bomen omgehakt en dat moet stoppen! Want weet je wel hoe bijzonder bomen zijn? En wat zij betekenen voor mensen en dieren? Matthijs reist af naar het tropisch regenwoud van Costa Rica om met eigen ogen de superpowers van de woudreuzen te zien. Maar ook daar wordt flink wat gekapt. De jongens komen allebei in actie; lukt het hen de bazen van bomen te beschermen?
Jonata merkt dat er tijdens de lente steeds meer vogels in de tuin van de silo zitten. Hij vraagt zich af waar ze allemaal vandaan komen. Sosha heeft wel een idee hoe ze dat mysterie kunnen ontrafelen: ze gaan de lucht in. Samen komen ze erachter dat veel vogels elk jaar een zware en lange tocht moeten maken. Wat die tocht zo gevaarlijk maakt, laten Sosha en Jonata je zien.
Matthijs en Sidar worden midden in de nacht ontvoerd naar het bos. Daar moeten ze alles over nachtdieren te weten zien te komen. Ze ontdekken waarom de ogen van uilen oplichten in het donker en waarom vleermuizen nergens tegenaan vliegen. Maar ook dat de nachtdieren in de problemen zitten.
Wanneer Matthijs en Jonata op zoek zijn naar een konijn om in huis te nemen, blijkt geen konijn goed genoeg. Samen duiken ze in de wereld van fokkers die zich bezighouden met het maken van de schattigste dieren. Maar dan blijkt dat de schattigste dieren niet altijd de gelukkigste zijn.
Wat een hete zomer hebben we weer gehad hè? En die warmte en droogte zorgen in veel landen voor problemen. Er komen namelijk steeds meer natuurbranden voor. Het tropisch regenwoud in de Amazone ging al in vlammen op en ook in Frankrijk en Spanje was het raak en zijn er heel wat bomen en dieren gestorven. Ook in Nederland vinden er veel branden plaats. Sosha en Jonata gaan door het vuur en zoeken uit hoe bosbranden precies ontstaan en wat we er tegen kunnen doen.
Niet alleen op het strand, ook in de Noordzee is een heleboel rotzooi te vinden. Plastic flesjes, doppen, ballonnen, resten van visnetten, olie en zelfs oude mijnen. Vogels, vissen en andere dieren hebben er veel last van. In deze aflevering komen Jonata, Matthijs, Sosha en Nienke in actie.
Wat heeft pindakaas op je tijgerbrood te maken met het uitsterven van de tijger? De boosdoener staat op de ingrediëntenlijst van je pindakaas: palmolie. Nienke en Matthijs willen weten wat dit goedje is en waarom de tijger er zo'n last van heeft.
Wist je dat er in dat lekkere stukje vis van gisteravond plastic zat? En dat als je je tanden in een boterham met pindakaas zet, je dan ook plastic binnenkrijgt? Je kunt het je haast niet voorstellen maar in bijna al ons eten zitten plastic deeltjes verstopt. En je krijgt niet alleen plastic binnen door te eten, maar je ademt de kleine plastic stukjes ook in. Hoe komt dat zo? Matthijs en Jonata zoeken het uit!
Wist je dat er in Nederland heel veel seriemoordenaars vrij rondlopen? Jonata dacht dat katten heel schattige dieren zijn, maar niks is minder waar. In Nederland wonen duizenden zwerfkatten in de natuur. Samen vermoorden ze miljoenen vogels en muizen. Sosha neemt Jonata mee om zwerfkatten te vangen. En op Texel gaan ze 's nachts op zoek naar de boefjes.
In deze swingende aflevering gaan Sosha en Jonata uitzoeken of dieren net zo goed kunnen dansen als wij mensen. En dus of ze muzikaal genoeg zijn om lekker te kunnen bewegen. De grote vraag: dansen dieren op de beat of niet?
Wist je dat in Nederland apen en muizen worden gebruikt om medicijnen op uit te testen? Nienke en Sosha zijn erbij als een aap onder narcose gaat en ze bekijken zieke muizen van dichtbij. Zijn proefdieren echt nodig om mensen beter te maken? De Buitendienst zoekt het uit.
Sosha en Jonata zijn verbaasd over alle duiven op het plein, het zijn er zoveel! Ze duiken het archief in om het verleden van Dirkje de duif te ontrafelen. Hoe zijn de duiven in de stad terecht gekomen? En zijn er meer dieren en planten die hun weg naar de stad hebben gevonden? Sosha en Jonata komen erachter dat het succes van de stadsduif alles te maken heeft met evolutie.
Een wollige alpaca, een ijsbeer, een donzig leeuwtje. Deze dieren zien er allemaal super schattig uit! Je zou ze zo in huis nemen om er lekker mee te kroelen en mee te spelen, toch? Maar deze beesten vragen veel zorg en ruimte. Het zijn immers wilde of exotische dieren! En daarom dus niet geschikt als huisdier. Toch dacht gastpresentator Abe daar anders over....
Matthijs en Nienke vinden kleine krioelende beestjes vies en eng. En zeg nou zelf: jij slaat die kevers, vliegen, pissebedden en spinnen toch ook liever dood? Maar wist je dat die kleine diertjes eigenlijk superbelangrijk zijn? Ze worden ook wel 'de superhelden' van de aarde genoemd. Ze lossen een hoop klusjes voor ons op! Matthijs en Nienke duiken deze week in de wereld van de kleine beestjes. Zo leren ze over sluipwespen die goed kunnen speuren en fruitvliegjes die model staan voor de perfecte vliegrobot. Al snel wordt duidelijk: klein maar zeker heel fijn!
Matthijs en Jonata bereiden zich voor op een heftige overstroming. Wat als Nederland onder water komt te staan, de stroom uitvalt en je auto wordt weggespoeld? De jongens zoeken uit wat je moet als er een ramp plaatsvindt en krijgen daarbij handige 'overlevingstips' van experts. Moeten we ons echt zorgen maken?
Matthijs en Sosha willen graag kipnuggets maken. Maar dan zonder dat er ook maar een kipfiletje aan te pas komt. Hoe dan? Wat gaat er dan in zo'n nugget? De sojaboon blijkt de oplossing. Deze superboon wordt werkelijk overal voor gebruikt; van melk, olie tot vleesvervangers. Maar is die superboon wel zo super? En hoe maak je van zo'n harde boon dan een knapperige stukje nepkip? De Buitendienst zoekt het uit.
Kiefer wil Sosha verassen met een zelfgemaakt blotevoetenzandpad. Maar Sosha heeft wel iets anders aan haar hoofd: Wereldwijd wordt er zand gestolen en ook in Nederland is er nu op mysterieuze wijze zand verdwenen. Samen gaan ze in de True Misdaad Show op zoek naar het gestolen zand en komen ze erachter hoeveel dit 'nieuwe goud' nou eigenlijk waard is. Waarom zijn de duinen bijvoorbeeld zo belangrijk? En wat is zand nou eigenlijk? Misschien is de zanddief wel dichterbij dan gedacht.
Vaker regen, hardere buien en in de toekomst misschien zelfs orkanen. Het klimaat in Nederland is aan het veranderen en het weer wordt steeds extremer. Is dit extremere klimaat te verklaren? En waarom is het erg? Sosha en Matthijs gaan op zoek naar slimme, maar niet altijd even handige oplossingen om zich droog te houden in het natte weer. Maar wat is eigenlijk de echte oplossing voor steeds meer regen?
Welke rotzak zorgt er elke winter voor dat we de griep krijgen? Nienke en Kiefer onderzoeken de boosdoeners: virussen. Waarom worden we in de winter vaker ziek dan in de zomer? Hoe verspreidt een virus zich en hoe zorg je ervoor dat je niet ziek wordt? Ze halen alles uit de kast om het virus te verslaan!
Sosha en Kiefer gaan in de bruisende liveshow 'De paprikans van je leven' op zoek naar de allerzieligste paprika van de wereld, om die eens even goed in het zonnetje te zetten. Je denkt er nooit over na maar paprika's werken heel hard om mooi glanzend en sappig te worden. Ze hebben veel licht nodig, drinken liters water en moeten heel wat luizen en schimmels van zich af zien te schudden. En als ze na al die weken bikkelen eindelijk in de supermarkt liggen worden ze al snel tot mootjes gehakt voor door de salade of belanden ze in de vuilnisbak.
Sosha wordt door Matthijs en Kiefer verwelkomd met een ontgroening. Of eigenlijk een vergroening, de survival Missie Over Leven! In deze missie onderzoeken ze wat onmisbaar is om te kunnen overleven op aarde. Ondertussen bouwt Nienke aan een bijzondere verrassing voor haar collega-presentatoren..
De moestuin van Kiefer en Sosha ligt er armzalig bij. Luizen op de tomatenplant en beschimmelde wortels. Hoe kan het dat al het groente en fruit in de supermarkt er wel mooi uitziet? De Buitendienst zoekt voor je uit hoe het zit met bestrijdingsmiddelen.
Nienke heeft ruzie met haar kat Willem. Samen met Pascal zoekt ze uit hoe ze de relatie kan verbeteren door Willem te bespioneren in zijn dagelijkse poezenleven. Want is een kat wel geschikt om samen mee in een huis te wonen? Hoe zijn huisdieren eigenlijk ontstaan? En schuilt er stiekem een roofdier in de poeslieve Willem?
Nienke wordt bijgestaan door Veras! En ze kan wel wat hulp gebruiken, ze gaan namelijk op zoek naar de vermiste Octopus vulgaris; de 'gewone octopus'. Maar zo gewoon blijkt die octopus niet, het is een intelligent weekdier met indrukwekkende camouflage- en vluchttechnieken! Ze zijn 50 jaar geleden voor het laatst gezien in de Noordzee, maar volgens bioloog Auke-Florian zijn nu misschien weer terug. Help jij mee zoeken?
Yannick heeft ondragelijke pijn en heeft snel een pijnstiller nodig. Hij wist nog niet dat er pijnstillers zijn die gemaakt worden van slangengif! Hoe kan het dat het dodelijkste gif van de wereld ook mensen kan helpen? Yannick en Matthijs ontdekken hoe een slang, een kegelslak en veel andere dieren hun gif gebruiken en hoe wij daar medicijnen van kunnen maken! Nu maar hopen dat zij zelf niet worden gebeten.
Nienke is gek op bananen, maar dit heerlijke fruit wordt met uitsterven bedreigd! Samen met Kiefer ontdekt ze de herkomst van bananen en hoe schimmels roet in het eten gooien.
Een regenworm vinden de meeste mensen een glibberig, vies beestje, maar dit dier is van levensbelang voor onze bodem! Tijd om de worm eens flink in het zonnetje te zetten!
Aardbeienyoghurt, citroenzuurtjes of een verfrissend sinaasappeldrankje. Je hoeft maar een keukenkast open te trekken en je komt producten tegen met een lekker smaakje. Maar zit er wel écht sinaasappel in sinaasappeldrank? De Buitendienst duikt in de wereld van de smaakstoffen!
In ons kikkerlandje leeft een bijzonder dier: de Amerikaanse rode rivierkreeft! Oorspronkelijk komt dit beestje van de andere kant van de wereld, maar hij nestelt zich al jaren in de heerlijk zachte bodems van onze Hollandse polder. Best vet toch, zo'n exoot in de sloot? Maar deze kreeften kunnen behoorlijk wat overlast veroorzaken in de natuur.
Een mens heeft gemiddeld acht uur slaap nodig, een olifant rust uit met twee uur slaap. Zonder slaap hebben we meer tijd om leuke dingen te doen. Kunnen we iets leren van dieren? Nienke en Matthijs gaan de strijd aan tegen elkaar en tegen hun slaap. Maar of dat wel zo'n goed idee is?
Jongens zijn stoer en meisjes zijn lief, dat is toch gewoon zo! Of niet...? Onze helden gaan op jacht naar het verschil in ons geslacht. Want wie of wat bepaalt wat je bent? Spoiler: we lijken veel meer op elkaar dan we verschillen! Nienke en Kiefer zijn onze gids door het doolhof van de geslachten!
Kiefer en Nienke moeten auditie doen... voor het Zwanenmeer! Om de rol als danser te krijgen, moeten ze zich helemaal inleven in de zwaan. Ze willen een zwaan zijn! Tussen de zwanen gaan ze op zoek naar hun innerlijke zwaan. Waar leeft deze grote watervogel? Hoe sterk is de zwaan en is 'ie echt zo romantisch als we denken? En lukt het onze dansende helden om de auditie te rocken?
Na weken strijden weten onze presentatoren het zeker, die afvalberg MOET krimpen! Maar met z'n vieren redden ze het niet, ze hebben de hulp van ons allemaal nodig. Per persoon produceren we 500 kilo afval per jaar. Veel te veel, het hele land moet op afval-dieet. Want met een paar goede tips vliegen de kilo's eraf! Welke culinaire hoogstandjes kunnen we bijvoorbeeld nog uit ons afval redden? Doe ook mee en ga met De Buitendienst op afvaldieet!
Matthijs en Yannick zoeken kandidaten voor het nieuwe afvalprogramma De Dikke Vette Dierenshow. Want er lopen heel wat dikke dieren rond: van vette ganzen en walrussen tot dikke honden en huiskatten. Maar zijn die dieren echt té dik, of heeft het vet soms ook nut?
Hou je scheten niet meer in! Ook ons afval zit nog bomvol energie. Zonde om dat weg te gooien of door de wc spoelen. De presentatoren zoeken uit hoe je hard kunt gaan op afval. Kun je een race winnen door energie uit troep om te zetten in beweging? Kun je een auto laten rijden op poep? Of een accu opladen met etensresten? En wie gaat er uiteindelijk het hardst in de afvalrace van De Buitendienst?
Plastic is een van de grote boosdoeners van het afvalprobleem. Toen plastic werd uitgevonden leek alles aan plastic fantastic. Daarom werd het overal voor gebruikt, ook voor wegwerpspullen. Maar plastic is geen natuurproduct en breekt heel slecht af! Daardoor stapelt het afval zich op in de natuur, waar het nu grote problemen veroorzaakt. De presentatoren gaan de strijd aan met elkaar én het plastic. Want hoe maken we plastic weer fantastic?
Onze vuilnisbakken puilen uit, maar waar komt al die troep toch vandaan? Nienke en Kiefer duiken in de geschiedenis van het afval. Was er vroeger überhaupt afval? Waarom zijn we zoveel spullen gaan kopen? En waar ging dat afval toen heen? Ze ontdekken dat onder het natuurgebied de Volgermeerpolder nog steeds een metersdikke laag vuilnis ligt!
Tijdens de Kinderboekenweek wordt het lekker griezelen dit jaar! Matthijs vindt enge dingen maar niks en daarom gaat hij samen met Nienke uitzoeken wat angst doet met je lichaam. Nienke probeert Matthijs te helpen z'n angsten onder controle te krijgen. Best handig tijdens het bungeejumpen en brand blussen, maar of ze hem nou echt helpt...
Ze zwemmen de halve wereld over om Nederland binnen te komen en wij peuzelen ze graag op als lekkernij. De paling! Na een hele lang reis over zee willen palingen onze rivieren inzwemmen, maar hier botsen ze tegen dijken, dammen en gemalen aan. Kunnen Kiefer en Yannick de palingen helpen om Nederland binnen te komen?
Gekookt, gebakken geklutst. Een lekker eitje gaat er altijd wel in. En eieren hebben we genoeg in Nederland, we produceren er per jaar wel 10 miljard! Daar zijn dus ook veel kippen voor nodig. Er leven in Nederland zelfs veel meer legkippen dan mensen. Maar waar wonen al die kippen dan? Hoe leeft zo'n kip? Alleen vrouwtjeskippen leggen eieren, waar gaan alle haantjes dan naartoe? Nienke en Kiefer zoeken het uit in hun vlog... euh... vlegg!
Nienke en Kiefer beginnen een eigen winkel. En wel een heel bijzondere! Ze verkopen allerlei spullen en producten die gejat zijn van de natuur. Een lijm die is afgekeken van mosselen, een tas geïnspireerd op het gordeldier en schoenen met lichtgevende zolen, gemaakt van bacteriën. Beter goed gejat dan slecht bedacht! Maar wat leren wij mensen dan allemaal van dieren en planten? En hoe zie je dat terug in ontwerpen en designs? De Buitendienst zoekt uit hoe ingenieus de natuur wel niet is!
Heb je er ooit wel eens bij stil gestaan dat het 's nachts niet helemaal donker meer is? Als de zon onder gaat doen wij onze lampen aan. Zo kunnen we gewoon blijven sporten, fietsen en voedsel verbouwen. En ook voelen we ons dan veiliger. Maar al dat kunstlicht is best schadelijk voor de natuur. Dieren en planten hebben er last van. Kiefer en Yannick zoeken uit of het licht niet gewoon uit kan 's avonds!
Wij mensen denken dat we super slim zijn, maar dieren weten en kunnen daarentegen ook heel wat. Elk dier heeft zo zijn eigen slimmigheidjes en talenten. In de spectaculaire spelshow worden er twee teams verschillende quizvragen over het IQ van dieren zoals dolfijnen, varkens en zeeleeuwen voorgelegd. Een zinderende, spannende en slimme aflevering van de Buitendienst die je niet wil missen!
Heb je er ooit wel eens bij stil gestaan dat het 's nachts niet helemaal donker meer is? Als de zon onder gaat doen wij onze lampen aan. Zo kunnen we gewoon blijven sporten, fietsen en voedsel verbouwen. En ook voelen we ons dan veiliger. Maar al dat kunstlicht is best schadelijk voor de natuur. Dieren en planten hebben er last van. Kiefer en Yannick zoeken uit of het licht niet gewoon uit kan 's avonds!
Nienke en Kiefer beginnen een eigen winkel. En wel een heel bijzondere! Ze verkopen allerlei spullen en producten die gejat zijn van de natuur. Een lijm die is afgekeken van mosselen en schoenen met lichtgevende zolen, gemaakt van bacteriën. Beter goed gejat dan slecht bedacht! Maar wat leren wij mensen dan allemaal van dieren en planten? En hoe zie je dat terug in ontwerpen en designs? De Buitendienst zoekt uit hoe ingenieus de natuur wel niet is!
Nienke en Kiefer komen in actie voor de bedreigde haai! Met hun grote lichaam en scherpe tanden lijken haaien misschien de schrik van de zee. Toch hoef je helemaal niet zo bang voor ze te zijn, er zwemmen zelfs haaien in onze eigen Noordzee. Dit zijn niet die grote beesten die je op televisie ziet, maar kleinere soorten die op de bodem van de Noordzee leven. Benieuwd hoe jij de haai kunt helpen? De Buitendienst geeft op spectaculaire wijze tips hoe jij de actie Zapp Your Planet kunt steunen!
Na 100 Buitendienst afleveringen kunnen Nienke en Yannick niet meer, ze zitten er he-le-maal doorheen! Maar ja, er moet toch weer een nieuwe Buitendienst gepresenteerd worden, want anders gaat het niet goed. Het liefste zouden ze 26 weken op vakantie gaan, maar dat wordt hem even niet. Op welke manieren kun je nog meer ontspannen? En wat is nou echt dé manier om te chillen? De Buitendienst zoekt het uit!
Jawel het is zover; alweer de 100e aflevering van De Buitendienst. Maar wat hebben onze Matthijs, Nienke, Yannick en Kiefer daar nou eigenlijk van opgestoken? Om hier achter te komen ontvoert Matthijs de andere drie en stelt ze op de proef. In een verlaten dierentuin moet het drietal allerlei testen doorstaan en opdrachten uitvoeren, en dat allemaal binnen de tijd. Wie van de drie zal de geschiedenis ingaan als dé beste Buitendienst presentator allertijden?
Kiefer en Matthijs willen een monsterhit scoren en zoeken daarom het allergrootste zangtalent. Maar ze kijken verder dan de gebruikelijke talentenjachten, wie zijn de beste zangers in de natuur? Waarom zingen vogels eigenlijk? Hoe zien onze stembanden eruit en hebben vogels die ook? De presentatoren leren zingen als een vogel en componeren hun eigen dierenhit met de hulp van videokunstenaar Eboman in De Buitendienst!
Wij mensen houden van lachen. Heerlijk schateren bij een goede comedy of hilarische kattenfilmpjes op internet. En dat is maar goed ook want lachen is gezond! Toch? Dat zeggen ze wel altijd. Maar hoe werkt dat dan? Waarom lachen wij mensen? En lachen dieren eigenlijk ook? Deze week duiken Nienke en Matthijs in de wereld van de lach. Zo leren ze tijdens een cursus lachyoga dat alleen neplachen al hartstikke goed voor je is. Dus doe maar gezellig mee dan ben jij alvast goed bezig: HAHAHAHAHAHAHAHAHA.
De koe was vroeger een oeros en de chihuahua was vroeger een wolf. Al duizenden jaren halen mensen wilde dieren uit de natuur en passen ze aan hun eigen wensen aan. Heel handig, want zo hebben we koeien gemaakt die veel melk geven en kippen die elke dag een ei leggen. Maar zitten er misschien ook nadelen aan het fokken van dieren? Hoe ver kunnen we gaan?
Beauty is hartstikke hip, kijk maar naar al die duizenden beautyvlogs op internet. Wij mensen willen er nou eenmaal dolgraag op ons best uitzien. De een doet mascara op en de ander draagt een coole pet maar wist je dat er ook mensen zijn die slakken over hun gezicht laten lopen zodat hun huidje extra zacht en mooi wordt? Of mensen die zich laten masseren door grote wurgslangen, om lekker te ontspannen. Of bloedzuigers aan je gezicht hangen tegen littekens! Hoe ver zullen Matthijs en Yannick gaan om er extra mooi uit te zien?
Kaviaar, het zwarte goud. Als je erover nadenkt is het best wel een raar iets om te eten. Het zijn namelijk gewoon de eitjes van de steur, een vis. Toch happen veel belangrijke en beroemde mensen regelmatig een lepeltje van dit spul weg. Wat maakt kaviaar zo bijzonder? Een kilo beetje kwaliteitsspul kost al gauw 1600 euro, hoe komt het dat het zo duur is? Nienke en Matthijs zoeken het uit.
De meeste mensen vinden insecten maar irritant. Dat gezoem rond je hoofd, beetje prikken in de zomer en ze vliegen zo je cola in. Toegegeven, insecten kunnen heel erg vervelend zijn. Denk maar aan mierenplagen, wespen of muggen die malaria verspreiden. Maar er zijn ook een hoop nuttige insecten. Zonder bijtjes geen bloemetjes en misschien zijn insecten wel dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Matthijs en Nienke zoeken het uit!
